Rudy Choiruddin Bahan : - 750 gram Daging yang berlemak dipotong-potong
- 1500 ml Santan encer
- 100 gram Gajih sapi
- 100 ml Minyak goreng
- 3 biji Cengkeh
- 1 batang Kayu manis
- 3 biji Kapulaga putih
- 2 batang Serai
- 1/2 lembar Daun kunyit
- 5 sdm Bawang goreng
- 1 sdm Garam
- 4 sdm Minyak goreng untuk menumis
- Ketupat secukupnya
Bumbu yang dihaluskan : - 3 buah Cabe merah
- 4 siung Bawang putih
- 4 buah Bawang merah
- 1/2 sdm Ketumbar
- 1/2 sdt jinten
- 1/2 sdt Adas manis
- 1 sdt Lada
- 2 cm Jahe
- 2 cm Lengkuas
- 3 cm Kunyit
- 3 biji Kemiri
Cara membuat : - Rebus daging beserta air, cengkeh, kayu manis, kapulaga, bunga peka, daun jeruk, serai, kunyit dan garam hingga 1/2 matang.
- Tumis bumbu yang dihaluskan dengan minyak goreng hingga harum dan matang, masukkan pada rebusan daging, kecilkan api, masak hingga semuanya empuk dan kuah hingga sedikit dan mengental.
|
No comments:
Post a Comment